Denne Illustrator tutorial viser, hvor meget mere du kan få ud af Illustrators standard grafer, med en lille smule kreativitet og et par små tricks.

Trin 1

Et Pie Chart er lavet med Illustrators Pie Graph Tool.

Pie Graph Tool

Dataopsætningen til pie chartet ser ud som nedenstående. Når vi klikker på fluebenet, så bliver dataene overført til selve chartet.

3D grafer i Illustrator

Trin 2

Vi ligger nogle farver i de enkelte elementer ved at vælge Direct Selection Tool (den hvide pil) og nogle passende farver.

3D grafer i Illustrator

Trin 3

Elementer er trukket fra hinanden, og derefter er de gruppéret med Object> Group. Det er ulogisk, men vigtigt at du husker det.

grafer i Illustrator

Trin 4

Så skal vi i gang med 3d delen. Funktionen findes under Effect> 3D> Extrude & Bevel. Ved at trække i kassen bestemmer vi, hvordan vi vil se vores 3d objekt. Extrude Depth bestemmer dybden på 3d effekten. Den kan man stille som man har lyst. I eksempet herunder er der sat en kant på (bevel). Der er også oprettet et ekstra lys under Surface. For at få en jævnt forløb er det vigtigt at sætte Blend Steps godt op, så synlige overgange forsvinder. Og så er det vigtigt at Draw Hidden Faces er slået til. I hvertfald hvis vi ønsker, at vores objekt skal være gennemsigtigt.

3D grafer i Illustrator

Trin 5

Vi kunne stoppe her. Vi har en ganske pæn graf, men vi vil prøve at få et endnu bedre resultat ud af det. Så næste trin er at adskille vores Pie Chart ad. Det gør vi med menupunktet Object> Expand Appearance. Når vi har gjort det, er det ikke længere muligt at ændre i dataene i grafen og dermed udseendet.

Trin 6

Del grafen op med Object> Ungroup

Trin 7

Derefter er Transparencey sat ned til ca. 50 % for at elementerne skal virke gennemsigtige. Vi kunne naturligvis også have udvalgt enkelt dele af elementerne fx topdelen af de tre objekter og nøjes med at gøre disse dele gennemsigtige.

3D grafer i Illustrator

Trin 8

For at skabe lidt mere spil i objekterne, så er de her delt op med Gradient Mesh Tool (her vist på det røde objekt), og nogle af punkterne er lavet en anelse lysere.

3D grafer i Illustrator

Trin 9

Til sidst er der lagt en skygge på objekterne under Effect> Stylize> Drop Shadow samt skrevet tekster til grafen.

3D grafer i Illustrator

Og så er vi færdig. I dette eksempel valgte vi Pie Chartet, men vi kunne naturligvis havde brugt en hvilken som helst anden graf type.