Man ved, at det er efterår, når bladene falder af træerne, når det begynder at blive mørkt om morgenen, OG Adobe kommer med helt ny version af Adobe pakken. Og i år var ingen undtagelse. Her en beskrivelse af 5 spændende nyheder.

1 Nyt arbejdsrum

Når du åbner InDesign CC 2019, vil du se, at der er sket rigtig meget med udseenet af vores arbejdsrum. Vores kontrolpanel er forsvundet og afløst af et nyt panel – Egenskaber/Properties.

InDesign properties egenskaber

De funktioner, der før lå i kontrolpanelet, er nu flyttet til panelet Properties/Egenskaber. Det betyder, at det er blevet endnu hurtigere at finde den funktion, vi ønsker, samt at vi har fået mere plads på skærmen at arbejde med. Det kræver en lille smule tilvænning at bruge det nye panel, og hvis du ikke synes, at det er en god ide, kan du finde det gamle arbejdsrum under Window> Workspace og Essential Classic (Vindue> Arbejdsrum) og Grundlæggende Punkter (Klassisk). Men giv det en chance, det er faktisk smart.

2 Automatisk skalering af billeder

En anden ny smart funktion er Content Aware Fit. Med denne funktion slået til, vil InDesign automatisk skalere og tilpasse billederne, når du placere dem. Og det gør den faktisk rigtig godt. Hvis du ikke er tilfreds med resultatet, kan du blot justere billederne på normal vis. Herunder er et eksempel på funktionen i brug. De tre billeder til venstre er placeret på normal vis, mens de tre billeder til højre er placeret med funktionen slået til.

Funktionen skal slås til i Preferences/Indstillinger (Ctrl+K, Cmd+K) under General knappen.

3 Mellemrum mellem afsnitstyper

En mangel i InDesign har altid været muligheden for at styre afstanden mellem tekstafsnit, der bruger den samme style, som i eksemplet herunder. Her vil jeg gerne have en bestemt mængde luft mellem punktopstillingerne og en anden mængde luft før og efter dem.

Det kan nu lade sig gøre, med den nye knap – Space Between Paragraphs Using Same Style.

Space Between Paragraph Using Same Style

4 Import af PDF kommentarer

Hvis du arbejder med korrektur i PDF filer, så er her en ny funktion, som du sikkert vil komme til at elske. Det er nu muligt at importere kommentarer oprettet i en PDF fil ind i InDesign, og automatiske indflette dem i teksten (eller afvise dem). Det eneste det kræver er, at PDF filen er oprettet i InDesign og ikke et andet program. Og så må du ikke ændre InDesign dokumentet efter eksporten af PDF filen, da kommentarerne ikke vil blive mappet korrekt.

Til importen skal du bruge det nye panel – PDF Comments, og her kan du så acceptere eller afvise kommentarerne. En fantastisk nyttig funktion!

PDF comments

5 Vælge skrifttyper i PDF-formularer

Endnu en mangel i InDesign har været muligheden for at bestemme skriftypen i formular feltet, når vi arbejdede med interaktive formularer. Det er nu muligt fra panelet Buttons and Forms.

Endnu flere nyheder

Det var nogle af de nyheder, som er kommet til i InDesign CC 2019. Og så er der naturligvis også masser af spændende nyheder i Illustrator og Photoshop og i CC generelt.

For at nævne nogle få:

I Photoshop vi fået en hel ny udgave af Content Aware Fill, der automatisk fjerner indhold indenfor en markering. Vi kan indsætte billeder i Photoshop med Frames (der virker stort set på samme måde som i InDesign.) Og i Illustrator har vi bl.a. fået Free Form Gradient til at oprette avancerede forløb med.

Typekit har nu skiftet navn til Adobe Fonts og hundredvis af gratis skrifter er tilføjet, som du med et enkelt klik kan installere og bruge på din maskine.

Kursus i CC nyhederne

Er du interesseret i at få en gennemgang af nyhederne i CC 2019 og måske CC 2018 eller ældre versioner, og hvordan du arbejder endnu hurtigere og mere effektivt med Adobe pakken, så er du velkommen til at kontakte mig.

Kurset kan laves som et halv dags seminar eller som en fuld dag med hands on. Kursusprisen vil lynhurtig være tjent ind igen!