Intelligent skalering af billeder

Content-Aware Scale er en ny og mere intelligent måde at skalére billeder på, da den går ind og kigger på, hvilket områder der kan skaléres, uden at det har den store betydning for det samlede billede.

Content-Aware Scale er i stand til at analysére vores billede og se, hvilke områder er vigtige og undlade at berøre dem, og hvilke områder den kan skalére uden at det går ud over det samlede billede. Resultatet er som regel forbløffende godt, selvom funktionen en gang imellem kommer til kort.

Content-Aware Scale virker på følgende måde:

Trin 1

Åbn dit billede og lås baggrundslaget op, hvis det er låst.

Trin 2

Hvis billedet skal skaléres op, så forøge Canvas størrelsen med Image > Canvas Size.

Content aware scale

Her er der lagt nogle centimeter til i toppen af vores billede. Det er sandsynligvis her, funktionen vil virke bedst.

Trin 3

Content-Aware Scale er et transformeringsværktøj og findes under Edit > Content Aware Scale. Man bruger det som man normalt vil bruge skaleringsværktøjet, nemlig ved at trække i håndtagene. Men hold øje med hvor meget billedet kan tåle at blive skaléret. Nogle gange meget lidt, andre gang mere.

I eksemplet herunder er billedet skaléret af to omgange – først horisontalt fra venstre og dernæst vertikalt i toppen. I toppen er det dog meget begrænset, hvor meget vi kan trække i det, før bølgerne begynder at blive forvrænget.

Vores færdige resultat. Fra bredformat til kvadratisk, uden nogen synlig forvrængning (eller meget lidt!). Det er dog ikke altid, at det går så let.

Trin 4 Content-Aware Scale og masker

I det første eksempel, så virkede Content-Aware Scale funktionen på hele billedet. Det er ikke altid lige heldigt, for ligegyldig hvor intelligent funktionen er, så bliver resultatet ikke altid så godt.

Men med masker er det muligt at afgrænse hvilke områder som funktionen virker på. I eksemplet herunder er der lagt to masker på de områder, hvor der er mindre vigtige informationer. Det er gjort i i Channels. Dvs. at når vi bruger Content-Aware Scale, så virker den indenfor masken (det røde område).

Det kræver dog, at vi har valgt vores Alpha kanal under Protect i Kontrolpanlet (med Content-Aware Scale valgt)